Liefdeslessen: Marilyn Monroe

Marilyn Monroe liet een simpele schoonheidsformule achter: “Ik weet één ding: schoonheid en vrouwelijkheid kennen geen leeftijd, en deze kwaliteiten kunnen niet worden gecreëerd. De betoveringen van vrouwen kunnen niet industrieel worden geproduceerd, hoe graag iemand het ook wil. Ik bedoel echte schoonheid. Het wordt gegenereerd door vrouwelijkheid “.

Het is echt zinloos om de charmes van de meest luxueuze blondine van Hollywood na te bootsen. Men kan alleen het vermogen bewonderen om de harten van mensen te ontsteken, zelfs na de dood. Bewonder – en leer van haar.

Les één: geloof in jezelf

Marilyn Monroe was een wandelende encyclopedie van de geheimen van vrouwelijke aantrekkelijkheid. Haar zinnen verstrooid in citaten, gingen van mond tot mond over, als geheime kennis. Wie wist er tenslotte zoveel over de mannelijke natuur? Ze bezit de beroemde aforismen: “Geef een meisje een paar schoenen met hoge hakken, en ze zal de hele wereld veroveren!”, “Ik ben beslist een vrouw en daar word ik blij van.” Ze had het recht om anderen te onderwijzen. Misschien had geen enkele andere vrouw aanvankelijk minder kansen op succes dan een meisje uit een disfunctioneel gezin met de algemene vloek van waanzin die over haar hing en de bijnamen ‘muis’ en ‘bonen’ achter haar rug. Deze onopvallende sintel maakte van zichzelf echter een glanzende diamant..

Hetzelfde kan gezegd worden over Marilyn Monroe als over Scarlett O’Hara, om de schrijfster Margaret Mitchell een beetje te parafraseren: ze was geen schoonheid, maar mannen waren zich daar nauwelijks van bewust als ze onder het vuur van haar betovering vielen. Acteurs en atleten, schrijvers en presidenten – niemand zou haar kunnen weerstaan ​​als ze haar charme gebruikte. Zelf legde ze haar geheim van succes heel eenvoudig uit: “Geloof altijd in jezelf, want als je niet gelooft, wie zal er dan geloven?”.

Les twee: voor zichzelf Pygmalion

Haar, lippen en, om eerlijk te zijn, een luxueuze buste – dit is de formule voor succes! Dit is het eerste dat in je opkomt als je de naam Marilyn Monroe noemt, maar welke was echt? Absoluut geen haar! Op alle kinderfoto’s is het haar van Norma Jean Baker (née Morteson), zoals ze toen heette, steil, roodbruin. Norma wordt platinablond tijdens haar eerste huwelijk. Maar als prachtig haar niet een geschenk van de natuur is, dan is het misschien de borst?

Er zijn aanwijzingen dat Marilyn Monroe meerdere keren chirurgen heeft geraadpleegd, maar het geheim van de behandeling bleef verzegeld. Dus toen Marilyn op 11 november 1954 werd ontslagen uit een kliniek in Los Angeles, waar ze een of andere operatie onderging, gaven de dokters slechts een magere opmerking over deze kwestie: “correctie van vrouwelijke kwaliteiten.” Hatelijke critici beweren dat in Monroe’s foto’s van verschillende periodes de “gouden buste”, zoals zijn tijdgenoten hem noemden, toe- of afneemt, hoewel het concept van “photoshop” toen nog niet bestond. Het is mogelijk dat Marilyn paraffine in haar borst heeft gepompt om de maat te vergroten.

Sommige biografen schreven het geheim van Marilyns weelderige buste toe aan speciale beha’s met corrigerende pads. Dit vermoeden werd overigens bevestigd na de dood van Monroe. Een van de medewerkers van het uitvaartcentrum, die de organisatie van de begrafenis van de actrice overnam, stal de pads rechtstreeks van het lichaam van de legendarische blondine om ze later op een veiling te verkopen. De buste was dus een ander verschijningskenmerk dat Marilyn zelf had gemaakt..

En hoe zit het met de lippen? Cosmetica speelde een belangrijke rol bij de transformatie van de bescheiden Norma Jeane tot de vrouw van de eeuw. Ze hield van parfum, ze was letterlijk geobsedeerd door huidverzorging. Voeg daarbij de opwindende manier van lopen die een ander herkenbaar kenmerk van Monroe is geworden. Er werd gezegd dat Marilyn speciaal zijn hielen had afgezaagd, zodat haar heupen smakelijk wiegden als ze liep..

“Twee dingen zouden mooi moeten zijn bij een meisje – een blik en lippen, want met haar ogen kan ze verliefd worden, en met haar lippen kan ze bewijzen dat ze liefheeft,” zei Marilyn en was het nooit beu om dit in de praktijk te bevestigen. Ze creëerde, net als Pygmalion, uit zichzelf een prachtige Galatea met bedachtzaamheid, die onmogelijk niet te bewonderen is, haar beeld zorgvuldig gebeeldhouwd, steen voor steen, zoals een huis eeuwenlang wordt gebouwd. En Monroe’s vermogen om geheimen te maken van de meest schijnbaar gewone feiten kan alleen maar worden benijd!

Les drie: wees niet bang voor verandering

Ze wist stellig dat mannen vrouwen altijd prezen, in de eerste plaats vanwege de ‘mooie verpakking’ en pas daarna voor al het andere. Marilyn volgde haar uiterlijk fanatiek. Later herinnerde James Doherty, haar eerste echtgenoot, zich de ongebruikelijke gewoonte van de ex-vrouw om haar gezicht constant met olijfolie af te vegen. Blijkbaar waren het James ‘affaires met andere vrouwen die ervoor zorgden dat Norma haar imago radicaal veranderde om de beste van het beste te worden..

In 1942 kreeg Norma Jeane een baan bij de Radioplane Company, waar al snel een team van regisseurs en fotografen arriveerde voor een ander foto-essay. Fotograaf David Conover maakte een serie foto’s van het meisje. Voor het eerst had ze het gevoel dat ze tot iets meer in staat was dan haar hele leven door onderdelen in een fabriek te gaan..

“Toen ik naar de nachtelijke hemel keek, dacht ik dat er waarschijnlijk duizenden meisjes alleen zitten en ervan dromen een ster te worden. Maar ik ging me er geen zorgen over maken. Mijn droom is tenslotte niet te vergelijken met die van iemand anders, ”zei Norma tegen zichzelf en, gescheiden van James, vertrok ze om Amerika te veroveren. Het sexy model kreeg een contract aangeboden bij de filmstudio van 20th Century Fox op één voorwaarde: dat ze haar naam zou veranderen. Norma had geen plaats meer in haar huidige leven..

In haar huwelijk met haar eerste echtgenoot leidde Norma de hoofdregel voor zichzelf af: “Wijze meisjes kussen maar hebben niet lief, luisteren maar geloven niet en gaan weg voordat ze in de steek worden gelaten.” Ze was niet bang voor scheiding en onzekerheid en ging op weg om de hoogten van roem te veroveren. En toen haar werd aangeboden om haar naam te veranderen, redeneerde ze als volgt: mannen kunnen Norma Jean verwaarlozen, maar Marilyn Monroe zal voor altijd herinnerd worden. En ze herinnerden het zich!

Les vier: passie voor sport

In 1948, toen de film “Chorus Girls” werd uitgebracht, perfectioneerde de actrice haar uiterlijk door haar tanden recht te trekken en witter te maken. Foto’s van de briljante blondine vlogen als warme broodjes over de toonbank. Haar schoonheid leek zo simpel als melk en honing. Het is niet verwonderlijk dat de regisseurs voor haar precies die rollen kozen die ervoor zouden kunnen zorgen dat elke soldaat dit “buurmeisje” zou willen hebben. Marilyn heeft het ooit gevonden beeld nooit opgegeven, maar ze was constant op zoek naar nieuwe invalshoeken..

Ze wist heel goed wat mannen wilden. Dus de wereldberoemde honkbalspeler Joseph Paul DiMaggio raakte geïnteresseerd in Marilyn, precies toen hij haar foto zag, waarop ze honkbal speelt. Het blonde beest zag er niet alleen fantastisch goed uit, maar ze vonden ook gemeenschappelijke interesses (en Joe was nergens anders in geïnteresseerd dan in sport)! Marilyn ontmoedigde de charmante atleet niet.

Ze besefte al snel dat mannen verliefd worden op dromen die ze voor zichzelf creëren. De actrice gaf toe: “Ik heb nog nooit iemand voor de gek gehouden. Ik laat mensen zichzelf gewoon voor de gek houden. Ze probeerden niet te begrijpen wie en wat ik werkelijk was. In plaats daarvan bedachten ze zelf een personage voor mij. Ik heb geen ruzie met ze gemaakt. ” Dit verstandige beleid hielp Monroe de harten van mannen als kralen te rijgen..

Les vijf: een affaire met een schrijver

Jaloezie verpestte ook het tweede huwelijk van Marilyn. Alleen was zij deze keer niet jaloers, maar Joe. Jaren later geeft Joe toe dat als Marilyn dat was geweest, hij ‘ook van zichzelf zou zijn gescheiden’. De atleet heeft zijn ex-vrouw nooit kunnen vergeten. Kort voor Marilyns dood werden ze herenigd en zouden ze zelfs hertrouwen..

Ondertussen charmeerde de actrice een andere beroemde man. In 1956 ontwikkelt de kennis van de actrice met de schrijver Arthur Miller zich tot liefde en vervolgens tot een huwelijk. En nogmaals, het is geen echte vrouw die op het toneel van het gezinsleven verschijnt, maar een zorgvuldig gecreëerd beeld. Arthur Miller krijgt niet langer een sportieve blondine zoals zijn voorganger, maar een ontwikkelde schoonheid. Marilyn verschijnt alleen in het openbaar met een boek in haar handen. Weer liefde van een foto? O ja! Marilyn schrijft zelfs poëzie en draagt ​​ze op aan haar man: “Jouw hart is het enige dat me geluk en trots geeft.”.

Dit huwelijk kon de populariteit van Marilyn niet verdragen, maar na vele jaren zal de zeer oude Arthur Miller in het geheim zijn vrouw en kinderen achterlaten in een kleine studio waar hij films bewaart met de medewerking van zijn ex-vrouw. Je kunt afscheid van haar nemen, vergeet – nooit!

Ik herinner me Tsjechovs “Darling”, die zich aanpaste aan haar mannen. Monroe, die de theatercursussen van Michail Tsjechov volgde, kende deze heldin goed en leerde veel van haar. Ze wist hoe ze haar sterke punten moest gebruiken, want, wat ze ook zeiden, de actrice Monroe was geweldig.

Les zes: Meneer de president

Het leek erop dat alle eerdere huwelijken Marilyn voorbereidden op de belangrijkste ontmoeting van haar leven. Marilyn is inderdaad gefocust op een affaire met president John F. Kennedy – ze kiest tenslotte altijd de beste! Nu ze op haar hoogtepunt is, wie zou deze meest betoverende godin kunnen weerstaan? Zeker niet senator Kennedy (hij was toen nog senator). Op het feestje waar ze elkaar ontmoetten, flirtte John roekeloos met Marilyn. Later, wanneer Kennedy presidentskandidaat wordt, vraagt ​​hij Monroe mee te doen aan de verkiezingscampagne. En ze is niet bang om filmschema’s te verstoren om voor haar geliefde door de Verenigde Staten te reizen..

Vreemd genoeg beschouwt Monroe schoonheid nog steeds als zijn belangrijkste assistent in liefdesaffaires. Als haar minnaar haar begint te vergeten, besluit ze zichzelf op een extravagante manier aan zichzelf te herinneren: ze bestelt een jurk bij de modeontwerpster die de beroemde concertoutfit ontwierp voor Marlene Dietrich, met wie John F. Kennedy ooit ook een affaire had. Marilyn wil John bewijzen dat ze niet slechter is dan zijn voormalige vrouwen en tegelijkertijd de nodige romantische associaties oproepen. Marilyn draagt ​​een doorschijnende jurk zonder ondergoed en verschijnt in deze vorm op het galaconcert ter ere van de verjaardag van president Kennedy. Daar zingt ze het nummer “Happy Birthday” zo openhartig dat de lucht dikker wordt van passie. Natuurlijk wordt deze geïmproviseerde actie, net als alle andere acties, zorgvuldig voorbereid.

Monroe profiteerde van relaties met al haar mannen. Met haar eerste echtgenoot leerde ze voor haar uiterlijk te zorgen, de tweede vertelde haar hoe ze voor haar eigen lichaam moest zorgen, de communicatie met de derde vulde haar intellectuele bagage aan. In haar notitieboekjes zet Marilyn de ontwikkelingsfactoren uiteen: “werk altijd aan acteeroefeningen”, “zorg voor je instrument – mentaal en fysiek (oefeningen)”.

Ze was een geweldige strateeg en wist precies wat ze wilde. Is dit de reden waarom de harten van miljoenen mannen nog steeds sneller kloppen bij het klinken van haar naam?.

Kevin Connor